William Boeva: “Kijk maar eens naar het VK”

ByNicky Jacobs

16 maart 2024
Foto: VRT

Het stoort William Boeva mateloos dat mensen met een beperking in onze maatschappij niet altijd een eerlijke kans krijgen.  Hij kan niet anders zeggen dan dat België op veel vlakken nog een beetje achterloopt.

“Kijk eens naar het VK: daar is een gast die in een rolstoel een reisprogramma presenteert. Het is al jaren de meest normale zaak van de wereld dat de media mensen met een beperking aannemen. In het VK is het verboden om een rol te spelen van iemand die in een rolstoel zit door iemand die niet in een rolstoel zit. Dat staat daar gelijk met een blackface”, zegt Boeva in Goesting.

Men bedoelt het in België allemaal wel goed, maar het komt niet altijd tot uiting. En dat is een beetje jammer.

“Maar het is beter om naar de mogelijkheden te kijken in plaats van wat niet mogelijk is. Kijk naar de sterkte van iemand met een beperking. Mijn vrienden vroeger waren skaters: die vonden mijn rolstoel te gek. Die deden daar wheelies mee, tot het weer mijn beurt was. In de serie Exen speelde ik een scène waarin ik kwaad ben op het hoofdpersonage. Hij is aan het fietsen, ik zit in mijn elektrische rolstoel en ik trek zonder moeite op als ik er genoeg van heb en laat hem achter. Dat maakt de scène juist nog beter.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van hbvv.be

* verplicht in te vullen