Zoon van Marc Dupain: “Lachen met de miserie helpt”

ByNicky Jacobs

21 juli 2024
Foto: VTM

Dat Marc Dupain geen opgever is, dat is duidelijk. Na zijn herseninfarct bleef Marc vechten om er toch opnieuw te staan, en dat lukt hem ook. Al is het niet helemaal zoals hij zou willen. Hij is zijn spraak kwijt en voor de helft verlamd.

“In het begin was dat moeilijk, want papa kon niet praten. Voor iemand die altijd zo communicatief was geweest: ontzettend onwezenlijk. Papa is zich – ook na VTM – altijd journalist blijven voelen. Hij haalde de pieren uit onze neus en slaagde erin ons altijd meer te doen vertellen dan we zelf wilden”, lacht zoon Frédéric in Het Laatste Nieuws.

Toen hij in het ziekenhuis lag en later in het revalidatiecentrum, bleven zijn zonen op bezoek komen. Maar na een tijdje moesten ze al hard nadenken over wat ze hem nog konden vertellen.

“Zo frustrerend. In z’n hoofd heeft papa geweten wat hij wilde zeggen of vragen, maar het lukte gewoon niet. En toch voelde je de hele tijd: hij is er nog, het is papa nog. De dokters hadden gezegd dat zijn karakter kon veranderen, maar dat is nooit gebeurd. Zelfs z’n humor behield hij. Lachen met de miserie, dat hielp.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van hbvv.be

* verplicht in te vullen