Tom Waes: “Ik heb er al veel overwonnen”

ByNicky Jacobs

27 januari 2024
Foto: VRT

Toen Tom Waes in april 2023 zwaar ten val kwam met zijn speedpedelec zakte de grond even weg onder zijn voeten. Tom werd afhankelijk van iedereen en kon nog maar weinig dingen zelf. En dat is niet makkelijk voor iemand als Tom.

Story schrijft dat het leven een weerspiegeling is van ‘Kamp Waes’, maar dan minder iets minder extreme hindernissen. En daar kan Tom zich wel in vinden.

“En ik heb er al veel overwonnen. In mijn jeugd was ik niet de makkelijkste puber en ik had veel ambras met mijn ouders. Maar nu is onze band fantastisch. Ze wonen ’s winters in Spanje en mijn dochter en ik zijn hen daar nog gaan bezoeken. Nog zo’n obstakel: de school. Het vierde middelbaar heb ik drie keer moeten doen, maar het heeft me misschien wel gebracht tot wie ik nu ben. En ik ben ook gescheiden van de moeder van mijn kinderen. Dat zijn allemaal hindernissen waar je uit leert en die een beter mens van je maken.”

Wie deelneemt aan ‘Kamp Waes’ wil vooral zichzelf bewijzen tegenover zijn familie, vrienden, zichzelf, de samenleving,…. En Tom Waes vraagt zich af wat zijn motivatie zou zijn mocht hij deelnemen aan het programma.

“Die vraag heb ik me al dikwijls gesteld. Waarom heb ik destijds Tomtesterom gedaan? Niet uit bewijsdrang of om mijn lichaam tot het uiterste te drijven. Voor mij was het eerder een vorm van escapisme. Als kind las ik veel. Boeken over avonturiers, ontdekkingsreizigers en bergbeklimmers. Daar was ik naar op zoek in mijn leven. En plots hang je voor een tv-programma aan El Capitán. Fantastisch.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van hbvv.be

* verplicht in te vullen